Diablo doczekało się własnej książki kucharskiej
Wśród przepisów ulubione dania Rzeźnika czy Tyraela.
Coraz więcej gier może pochwalić się przepisami inspirowanymi fikcyjnymi światami, które możemy przygotować w domowym zaciszu. Kolejną serią, która doczekała się własnej książki kucharskiej, jest Diablo.
Ruszyły zamówienia przedpremierowe na książkę „Diablo: The Official Cookbook - Recipes and Tales from The Inns of Sanctuary” (po polsku „Diablo: Oficjalna książka kucharska - Przepisy i opowieści z karczm Sanktuarium”), która zadebiutuje już 21 listopada. Wydana w twardej oprawie książka wyceniona została w serwisie Amazon na 32,54 dolara (ok. 135 zł). Ebook jest nieco tańszy i kosztuje 15,99 dolara (ok. 66 zł). Niestety, obecnie nie wiadomo nic o wydaniu w języku polskim.
W książce znajdziemy ponad 60 przepisów na przeróżne dania - od przekąsek rodem z mglistego Scosglen, po potrawy, jakich skosztowalibyśmy na wystawnych bankietach w Khanduras. Jeśli wierzyć opisowi, to autorzy przygotowali przepisy na każdą okazję i dla osób o różnym stopniu znajomości sztuki kulinarnej. Początkującym pomogą przejrzyste instrukcje krok po kroku opatrzone zdjęciami poglądowymi.
Zadbano nawet o sugestie związane z podawaniem, łączeniem dań czy zastępowaniem składników, a na każdej ze stron znajdziemy też klimatyczny opis, historię lub anegdotkę - wszystko utrzymane w klimacie Diablo i mrocznego świata Sanktuarium. Nie da się ukryć, że dodaje to przepisom dodatkowego smaczku, że tak to ujmę. Konkretne dania nawiązywać mają też do różnych postaci znanych z gry, w tym do niesławnego Rzeźnika czy Archanioła Tyraela.
Jeśli macie ochotę zasmakować Sanktuarium, to kilka potraw możemy wypróbować nawet teraz, ponieważ na oficjalnych witrynach internetowych znajdziemy kilka przykładowych stron z przepisami na dania pokroju dorsza w panierce ziemniaczanej z portowego miasta, sałatkę z oliwek i fasoli barbarzyńskiego plemienia Wołów czy gulasz jagnięcy z klasztoru Orbei.