Monster Hunter Rise - rożen: jak usmażyć dobrze wysmażonego steka
Jak przyrządzić posiłek, który zregeneruje wytrzymałość.
Monster Hunter Rise to gra, w której zbieramy wiele składników, z których tworzymy nowe przedmioty. Jednym z nich jest stek, którzy regeneruje wytrzymałość. W zależności od stopnia przyrządzenia mięsa, możemy uzyskać różnie rodzaje wysmażenia steka:
- krwisty (pozytywny efekt) - w średnim stopniu przywraca wytrzymałość,
- dobrze wysmażony (pozytywny efekt) - w pełni przywraca wytrzymałość,
- spalony (negatywny efekt) - jego spożycie może uszczuplić pasek wytrzymałości.
Zatem najbardziej pożądanym stopniem przyrządzenia mięsa jest dobrze wysmażony stek. Aby go przygotować, potrzebujemy surowego mięsa - jest to przedmiot, który otrzymujemy z wycinając materiały z mniejszych stworzeń. Dobrze wysmażony stek możemy przygotować na dwa sposoby:
- zamawiając go w Kantynie, korzystając z opcji Pstrokaty miks. Ta metoda jest jednak dosyć droga (musimy zapłacić za danie złotem lub punktami Kamury), a i tak wykorzystamy surowe mięso, które posiadamy w skrzynce na przedmioty;
- przygotowując go samodzielnie na rożnie.
W przypadku drugiego sposobu - czyli rożna - musimy sami opiec mięso. Przenośny grill zawsze znajduje się w naszej sakwie na przedmioty (stacjonarny przedmiot). Jeśli chcemy go użyć, należy go wybrać za pomocą paska przedmiotów. Rożen dostępny jest tylko podczas wykonywania zadań, czyli w lokacjach poza wioską.
Kiedy nasza postać wyciągnie rożen, automatycznie zacznie opiekać mięso. Aby przygotować dobrze wysmażonego steka, należy poczekać, aż bohater wykona cztery pełne obroty - powinno to zająć ok. 10 sekund od momentu pojawienia się ognia. Kiedy mięso zostanie obrócone po raz czwarty, od razu zdejmij je z paleniska (przycisk A na Nintendo Switch) - wówczas będziesz mógł się raczyć dobrze wysmażonym stekiem.
Następnie: Monster Hunter Rise - ostrość i zużycie broni, jak naostrzyć oręż i korzystać z osełki
Spis treści: Monster Hunter Rise - poradnik i najlepsze porady
Poprzednio: Monster Hunter Rise - Króliczkowe dango: najlepsze smaki, rodzaje i zestawy