Skip to main content

Red Dead Redemption 2 - polowanie, tropienie

Wszystko o łowiectwie.

Łowiectwo to istotny aspekt Red Dead Redemption 2. Dzięki bogatemu wachlarzowi fauny nie braknie okazów do upolowania. Z każdego zwierzęcia można zdobyć coś pożytecznego, ale trzeba najpierw wiedzieć, w jaki sposób dopaść ofiarę.

Niektóre zwierzęta są płochliwe i niewielkie, inne zaś stanowią zagrożenie i zaatakują, jeśli cię zobaczą. Staraj się więc zapamiętać, w jaki sposób zachowują się konkretne gatunki.

Przed wyruszeniem na polowanie warto poznać kilka najważniejszych mechanizmów opracowanych przez twórców gry, aby nie popełniać niepotrzebnych błędów.

Jak polować i tropić zwierzynę

Polowanie to sztuka. Przez nieuwagę można łatwo spłoszyć ofiarę lub zniszczyć mięso tak, że u handlarza dostaniemy za nie tylko kilka groszy. Dzięki tym wskazówkom upewnisz się, że najlepiej wykorzystasz swoje umiejętności łowieckie.

Podczas polowania na płochliwą zwierzynę warto korzystać z łuku
  • Łuk to twój najlepszy przyjaciel. To broń nie dość, że cicha, to jeszcze nienaruszająca zdobyczy. Dzięki łukowi nie spłoszysz innych okazów, a przy okazji zarobisz więcej, bo mięso nie będzie zniszczone
  • Zachowuj się cicho i działaj powoli. Pośpiech to wróg dobrego myśliwego. Staraj się nie płoszyć zwierząt i nie postępować pochopnie, planując każdy ruch i nie dając się wykryć
  • Podejście do zwierzyny i zaskoczenie ofiary ułatwi zapach maskujący
  • Jeżeli nie widzisz zwierząt wokół siebie, warto skorzystać z opcji tropienia, a więc Sokolego Oka. Aby je aktywować, naciśnij równocześnie dwa analogi (L3 + R3). Dzięki temu zobaczysz ślady. Podążaj za nimi, aby dopaść ofiarę. By skupić wzrok na śladach, naciśnij R1
  • W zlokalizowaniu zwierząt pomogą ci też inne ślady, jak odchody czy pozostałości pożartych ofiar drapieżników
  • Po upolowaniu zwierzyny, skóry i składniki możesz przenosić w torbie lub na koniu. Truchło możesz też zarzucić na grzbiet wierzchowca, by pojechać z nim do miasta lub obozu. Aby to zrobić, trzymając upolowane zwierze stań przy koniu i przytrzymaj kwadrat. Pamiętaj jednak, aby nie zwlekać z wykorzystaniem mięsa zbyt długo, ponieważ zgnije i nie będzie się nadawało do użytku. Poćwiartuj je i upiecz, zanim do tego dojdzie

Jak wykorzystać truchło upolowanego zwierzęcia

W Red Dead Redemption 2 można spróbować upolować każde zwierzę, istnieje w świecie gry - od ptaków, przez ssaki, aż po gady. W ten sposób zdobędziemy ich mięso, skóry oraz inne materiały, które przydadzą się w rozgrywce - na przykład do ulepszenia ekwipunku. Truchła można przyrządzić, zanieść do obozu lub sprzedać.

  • Jeżeli potrzebujemy gotówki, warto zastanowić się nad sprzedażą zdobyczy. Zwierzynę chętnie przyjmą właściciele sklepów wielobranżowych oraz traperzy. Mięso można też sprzedać rzeźnikowi. Pamiętaj jednak, że za zniszczony nieodpowiednią bronią okaz otrzymasz mniej pieniędzy
  • Traperzy mogą też ulepszyć odzienie i akcesoria Arthura - wystarczy przynieść im odpowiednie skóry
  • Niektóre składniki pozyskane ze zwierząt możesz też użyć w charakterze talizmanów. Mowa na przykład o zębach czy pazurach
  • Truchło może posłużyć również jako przynęta. Szczególnie warto zwrócić uwagę na drapieżników, których szybko zwabi woń zabitego zwierzęcia
  • Aby wesprzeć gang i przekazać przyjaciołom zdobyte mięso, pokaż zwierzę Pearsonowi
  • Możesz też sam przyrządzić posiłek przy ognisku. Aby upiec mięso, rozbij obóz i przejdź do menu wytwarzania. Jeżeli dodasz przypraw, przygotujesz pożywniejsze danie

Rodzaje upolowanego mięsa

Każdy upolowany przez Arthura zwierz zagwarantuje zdobycie mięsa, jednak nie za każde otrzymasz taką samą sumę pieniędzy. Jakość zdobyczy podzielono na cztery kategorie, które zapewniają określone korzyści i determinują możliwość wykorzystania ich w recepturach.

Niska jakość mięsa:

  • ptaki łowne i mięso niektórych małych ptaków
  • łykowate mięso szkodników i innych małych zwierząt, np. szczurów
  • mięso gadów i płazów
  • mięso mulistych ryb niskiej jakości, np. bassów niebieskich


Dobra jakość mięsa:

  • żylasta baranina i koźlina
  • wysokiej jakości filety delikatnych ryb, np. okoni czy bassów
  • tłuste ptaki, jak kury, gęsi i indyki
  • skorupiaki i mięczaki

Wysoka jakość mięsa:

  • wołowina z krów i bizonów
  • dojrzała sarnina, a więc jelenie mięso
  • polędwica wieprzowa, np. z pekari lub świń
  • mięso zwierzyny łownej, jak królików, bażantów i kaczek
  • wysokiej jakości filety rybne, np. z łososia lub pstrąga
  • mięso egzotycznych ptaków, np. papug i pelikanów

Najlepsza jakość mięsa:

  • duże drapieżniki, jak niedźwiedzie, wilki czy aligatory

Zobacz także